Workshop Verbindend Communiceren - Job Education

Family Assist


Maar het is geen duurzaam bindmiddel, noch is het goed voor je gezondheid. Wees niet degene die de sfeer op kantoor zwaar maakt, of de zuurpruim die z’n date verpest. Let op je woorden, hou het positief. Laat je niet veroordelend uit over andere mensen als ze er niet bij zijn.


Zeur niet tegen collega’s over je baas. Niet chique. Maar pas op: wordt ook weer niet de lolbroek. Humor is leuk, en ook dat is een magisch bindmiddel, maar overdaad schaadt gauw. Het is noodgreep, die anderen al snel doorhebben, en die snel verveelt. Je krijgt toch liever oprecht respect en interesse dan de al gauw verplichte lachjes om je grappen? Gebruik een grap om het ijs te breken, maar laat je lolbroek in de kast liggen.


Sociale VaardighedenLet's Share Luisterspel - Beter Communiceren Met Je Partner


Moeilijke woorden maken zelfs dat je dommer overkomt, toonde Princeton onderzoek aan. Nog erger: ze maken je verhaal alleen maar ingewikkelder, terwijl je helder communiceren wil als professional. Waar we moeilijke woorden en geknutselde zinsopbouwen desondanks veel tegenkomen, is in e-mails. Bedenk je daarom altijd bij zowel het spreken als het typen: kan dit simpeler? Met als stelregel: gebruik de woorden die je ook tegenover je partner of vrienden zou gebruiken, zonder geforceerd moeilijke woorden of zinnen.


Bedenk ook hier zowel als je spreekt en mailt, of wat je wil zeggen korter kan. Draai niet om de boel heen, kom direct tot de kern. Daarmee respecteer je je gesprekspartner door hem niet onnodig veel tijd en energie af te troggelen met je verhaal of mail, en maak je meteen duidelijk waar het over gaat.


Effectief Communiceren Met Oog Voor De Relatie Incompany


Op een gezellige borrel mag je natuurlijk wat meer uitwijden in een grappige anekdote. Professioneel communiceren echter, is bondig communiceren. (Maar ook weer niet té bondig natuurlijk, zoals in deze hilarische internethit…) Spreek iedereen altijd aan als je gelijke (of eventueel je meerdere), maar nooit alsof iemand minder dan jij is.


Leren Communiceren RelatiePartner-relatietherapie - Io Consult


Zonder subassertief te communiceren, waarbij je jezelf klein en onderdanig maakt, dat wel. Stel meer vragen dan je er beantwoordt. Luister meer dan je spreekt. Dat is de regel. Laat de ander dus vooral aan het woord, door vragen te stellen. En dóór te vragen, tot je alles weet wat je erover zou kunnen vragen aan je gesprekspartner.


Door te vragen, dóór te vragen en wedervragen te stellen (“Ga je nog op vakantie”? – “Ja, zus en zo. – En jij?”). Maar ook als je spreekt voor een publiek is de vraag een gouden greep. In een presentatie, team meeting of brainstorm bijvoorbeeld stel je als het even kan een open vraag.


Tipje! Niemand wordt interessanter om naar te luisteren wanneer een tekst uit het hoofd is geleerd. Tenzij je een kei van een acteur bent. Leer daarom lange teksten nooit uit je hoofd. Het komt de effectiviteit en spontaniteit van je verhaal niet ten goede. Gevolg: niemand luistert. Toch wil je natuurlijk nooit met een mond vol tanden staan, dus heb je wel iets van houvast nodig voor je verhaal.


Effectief Communiceren Met Oog Voor De Relatie Incompany


Sleutelwoorden die je geheugen triggeren over de rest van de boodschap, zodat je verhaal voorbereid en samenhangend is, maar niet compleet van buiten geleerd. Lees hier hoe je met de geheugenpaleis-techniek alles kunt onthouden, zonder dingen woord voor woord van buiten te leren. Hierbij helpt je ruimtelijk geheugen. Heel simpel! Of je nu als teamleider je mensen toespreekt, als HR medewerker de leercurve van een medewerker bespreekt of je een concept presenteert aan een klant: toon wat je zegt.


Ons brein is dol op visuele ondersteuning van woorden, en slaat datgene wat het ook gezien heeft beter op. Werk daarom, als het even kan, met een video, een infographic, een grafiek, een demo of gewoon een plaatje. Het werkt altijd om je woorden effectiever over te laten komen bij de ontvangende partij.


RelatietherapieInterne Communicatie


Je weet het al van de experimenten uit de 93% regel van hierboven; je stem vertelt veel, buiten de woorden die het spreekt. Schiet je stemgeluid omhoog, dan zit iets je letterlijk hoog. Je bent boos of gespannen, overduidelijk. Is een stemgeluid laag en beheerst, dan komen de woorden die diegene spreekt veel kalmer, zelfverzekerder en daarmee geloofwaardiger over.


Om je stemhoogte daar te krijgen, hoef je niet meer te doen dan een paar keer diep ademhalen. Een lage diepe ‘buikademhaling’ helpt direct. Het kalmeert je zenuwsysteem (ook bij boosheid) en kalmeert daarmee je stem, zodat je weer iemand wordt om oprecht naar te luisteren – en iets van aan te nemen.


Relatie Met Jezelf Coachingstraject - One-on-one Coaching


Wat je namelijk wil als professional is helder communiceren. Dat is wat je doet, wanneer je articuleert. Niet alleen de inhoud van je boodschap moet helder zijn, ook de manier waarop je hem brengt. Door te articuleren. Duidelijk en bekwaam te spreken. Neem daarom de tijd voor je verhaal. Als je die paar seconden stil hebt gestaan voordat je begon met spreken – zoals hierboven aanbevolen – dan kán dat.


Zonder te mompelen, zonder haast – mét helderheid en aandacht. Dat trekt de aandacht. Comedians hebben hem onder knie, en het is precies waarom je urenlang geboeid naar hen kunt luisteren: de kunst van de perfecte timing. Hoe ze het doen? Met één van de belangrijkste regels in comedy: spreek naar je kernboodschap toe, en pauzeer voor de punchline.


Én – een later ontdekte conclusie – een korte pauze ná je ‘punchline’. Het menselijk brein heeft namelijk een moment nodig om te verwerken wat het zojuist gehoord heeft. Geef het die ruimte, dan komt je boodschap effectiever aan en benadruk je dat dit een stukje informatie is om op te slaan.


Het is een gevoel dat je moet krijgen in de praktijk. Die timing rondom je punchline heeft namelijk ook alles te maken met je gesprekspartner of publiek. Je moet aanvoelen hoe lang de meer info stilte duurt en wanneer je hem inzet. Iets dat je niet in een wetenschappelijke formule kan vastleggen.


Effectief Communiceren - De Groeicoach Leert Jou Hoe Dit ...


Dan is er verbale communicatie; de woorden die je spreekt, telt voor een groot deel in de effectiviteit van je communicatie. Een dan is er ten derde non communicatie. “Non communicatie” is natuurlijk geen officiële term, maar eentje die wel duidelijk moet maken dat deze derde partij even belangrijk is als de andere bekende twee soorten communicatie.


De juiste stiltes, op het juiste moment. Een enorm belangrijke gesprekstechniek in effectief communiceren. En dat werkt op 2 manieren: “Listen more than you talk” is een bekende les van gevierd zakenman Richard Branson. En als er één les uit dit hele artikel is om te onthouden voor echt effectief communiceren, is het deze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *